Det bästa med bönor är att de går att använda till så mycket!
I kladdkakan, mosade som bas i soppan, i chili con carne, i ribollitan, i en gräddig stuvning med massa ost och rotselleri, eller varför inte lägga några bönor på pizzan innan gräddning?
Våra bönor är fastare än andra färdigkokta bönor. Och just det där med konsistens brukar vara det som gör att vissa inte gillar bönor. Till alla skeptiker – prova våra!
Sverige är ett land som kryllar av kokböcker, och tills vidare kommer vi inte peppra er med ytterligare recept här. Istället följer några väl valda kokböcker/mat-influerare som vi tycker tar oss an bönor på ett förtjänstfullt sätt:
- Tuvessonskan: Matbloggare som till och med arrangerat matkultur-snack om bönor
- Jenny Dambergs kokbok Ärtor, bönor och linser från 2024. Köp här.
- Jessie Sommarström. Stark baljväxtförespråkare. Köp kokbok här.
Men två recept ska ni ändå få! När vi varit ute och bjudit på smakprover är det framförallt två rätter vi brukar tillaga och bjuda på: frijoles refritos och bönsallad med vinägrett